Pišite nam

Vijesti

Aktivni Pašman – Udruga za održivi razvoj BUMBAK iz Neviđana

Prije

-

Neviđane

Druženje, zabava i edukacija kako u Neviđanima tako i na cijelom otoku Pašmanu

Udruga za održivi razvoj BUMBAK iz Neviđana osnovana je 2014. godine s ciljem podizanja kvalitete života u smislu druženja, zabave i edukacije kako u Neviđanima tako i na cijelom otoku Pašmanu. Udrugu, koja okuplja mlađe i starije članove, vode predsjednica Petra Perinović, potpredsjednica Lucija Tolja te tajnica Marta Ribić, a prva predsjednica udruge je bila Lea Kučina.

Iz Udruge saznajemo kako često svi krivo i na smiješan način izgovaraju ime Udruge te ih onda moraju ispravljati i objašnjavati značenje naziva. Pojašnjavaju kako ime dolazi od stare, pomalo već zaboravljene riječi za pamuk – bumbak. Ta riječ članovima Udruge simbolizira kako važnost održivosti tako i važnost prenošenja tradicije, običaja i govora.

BUMBAK organizira manifestaciju Otočko natjecanje u praćan, jedno od najprepoznatljivijih događanja u Neviđanama, a koja se ove godine već tradicionalno trebala održati deseti puta za redom. Natjecanje promiče tradiciju starih igara, odnosno gađanje iz drvene praće (praćke). Na žalost, zbog epidemiološke situacije natjecanje ove godine nije održano.

Kroz godine svog postojanja, Udruga je održala i niz druga događanja poput lutkarskih predstava, raznih zabavnih događanja te božićnih radionica u suradnji s učiteljicom Ivanom Medić. Održane su i autorske božićne predstave u kojima su glumili članovi udruge, recitacije i priredbe za djecu.

Članovi Udruge su uvijek spremni odazvati se na humanitarne aktivnosti i volontiranje pa su tako volontirali i na pripremama za održavanje manifestacije Čarobni otok.

Iz Udruge BUMBAK poručuju kako svoje aktivnosti nastavljaju i dalje te da rado primaju sve one koje im se žele pridružiti.

Nastavi čitati

Najčitanije