Pišite nam

Vijesti

Aktivni Pašman – Porcijunkula, udruga mladih iz Kraja

Prije

-

Mjesto Kraj

U rubrici Aktivni Pašman pišemo o različitim organizacijama koje djeluju na području Općine Pašman i svojim aktivnostima doprinose boljem životu na otoku

Udrugu, koja broji 24 člana volontera, su 2017. godine osnovali mještani Kraja s namjerom da organiziraju glavnu mjesnu ljetnu manifestaciju Porcijunkulovo – krajsku feštu koja se održava 2. kolovoza, na blagdan Gospe od anđela.

Uz krajsku feštu udruga organizira i krajske maškare uz zabavni program, pripremu roštilja i povorku koja prolazi kroz Tkon, Kraj i Pašman. U ljeto 2018. godine su uz feštu počeli organizirati i Ribarsku noć u Kraju.

2019. godine, zahvaljujući udruzi, mještani i posjetitelji Kraja su se na maškarama zabavljali uz grupu Trio Fešta, uz nastup grupe Hot STAF na ribarskoj noći te na fešti uz nastup grupe Rockatansky band. Ove godine su uspjeli organizirati maškare, no ostale manifestacije nisu održane zbog situacije s koronavirusom.

Članovi udruge se za ljetna događanja, uz financijsku pomoć Općine Pašman i TZO Pašman, počinju pripremati već u svibnju – sami dogovaraju glazbeni program, planiraju pripremu ribljih specijaliteta te izrađuju promidžbene plakate. Mladi iz udruge svake godine obilježavaju blagdan Gospe od Anđela – sudjeluju na jutarnjoj misi i procesiji (nose kip Gospe od Anđela).

Posjećenost ljetnih programa je jako dobra sa više od 500 posjetitelja koji ne dolaze samo iz mjesta Kraj, već i iz drugih mjesta otoka Pašmana i Ugljana, a tu su i brojni turisti koji borave na otoku u ljetnim mjesecima.

Nastavi čitati

Najčitanije