Pišite nam

Vijesti

Aktivni Pašman – Kulturno umjetničko društvo Bokolje Dobropoljana

Prije

-

KUD Bokolje Dobropoljana

KUD Bokolje već 26 godina njeguje tradiciju plesa i pjesme mjesta Dobropoljana na otoku Pašmanu te širi kulturnu baštinu mjesta i šireg zavičaja

Kulturno umjetničko društvo vrlo aktivno djeluje kako na lokalnoj razini tako i u cijeloj Hrvatskoj i u inozemstvu. Od svih nastupa u inozemstvu (Mađarska, Slovačka, Austrija, Slovenija, BIH i Italija), za sve članove od posebne vrijednosti je bio nastup pred Sv. Ocem Ivanom Pavlom II u Vatikanu.

Dosad je KUD gostovao u svim hrvatskim županijama te na svim značajnijim smotrama folklora, od Metkovića, Vinkovačkih Jeseni, Đakovačkih vezova, Brodskog kola…
U želji da sačuva kulturnu baštinu zadarskih otoka, KUD Bokolje je 20. srpnja 2002. godine organizirao prvu Međunarodnu smotru otočnog folklora koju su uključeni etnolozi i muzikolozi ocijenili vrlo uspješnom.

2016. godine vođenje KUD preuzima svjetski poznati model Nevena Dujmović Prižmić i pokreće dječju skupinu sa voditeljicom Sandrom Dujmović. Skupina je u vrlo kratkom roku nastupima zaslužila poziv na Vinkovačke Jeseni, a odnijela i pobjedu u državnom prvenstvu na Festivalu Folklora Hrvatske 2018.

Kroz 2019. godinu KUD nastavlja sa gostovanjima i nastupima kod prijateljskih KUD-ova izvan Hrvatske (Slovenija i BIH), u Hrvatskoj posjećuje smotre folklora u Gospiću, Metkoviću, Ninu, Zadru, Tkonu, sudjeluje na Vinkovačkim jesenima te u emisiji Lijepom našom za HRT.

U srpnju iste godine KUD organizira sad već tradicionalnu 19. Međunarodnu smotru otočkog folklora, gdje je ugostio 12 KUD-ova, 11 iz Hrvatske i jedan iz BiH. Stručni je žiri i ovu smotru ocijenio kao vrlo vrijednu kulturno-umjetničku manifestaciju koja iz godine u godinu pridonosi očuvanju otočke tradicije.

I za 2020. godinu KUD je imao mnogo planova koje je onemogućila situacija vezana uz koronavirus. Prije početka pripadajućih zabrana i mjera uspjeli su snimiti emisiju za TV Diadoru “Naša baština”, a svi ostali programi su otkazani.

Međutim to nije zaustavilo članove KUD-a da nastave s probama kao i u nastojanju da još više potaknu mlade da se pridruže KUD-u i pomognu u očuvanju tradicije.

Nastavi čitati

Najčitanije