Pišite nam

Vijesti

Zvuci klapske pisme tokom cijele godine – Ženska klapa Zikva iz Pašmana želi otočanima uljepšati zimske dane

Prije

-

Odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, ženska klapa Zikva iz Pašmana, u sklopu Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini, osigurala je financijska sredstva za svoj novi projekt „Iz zikve s pismom“.

Klapa Zikva je udruga koja djeluje od 2011. godine, a od predsjednice klape Ivane Kulonja saznajemo kako je djelovanje udruge usmjereno na promociju kulturne baštine i tradicije otoka Pašmana te predstavljanju ljepota i bogatstava klapskog izričaja kao priznate nematerijalne baštine.

 – Prijavom na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za potporu razvoja civilnog društva na otoku Pašmanu kroz projekt „Iz zikve s pismom“, za koji je odobreno financiranje u iznosu od 6.036 eura, udruga želi omogućiti kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz sadržaj koji bi podigao kvalitetu života otočkog stanovništva tijekom cijele godine.

– Udruga, nadalje, planira iskoristiti ovu priliku za jačanje svojih kapaciteta u svrhu daljnjeg održivog funkcioniranja kroz organiziranje tematskih neformalnih radionica te jačanje resursa udruge za neposredan rad u civilnom sektoru, ali i na području očuvanja kulturne baštine i tradicije, a nismo zaboravili ni na najmlađe te je u planu i radionica za djecu kako bi se i njih uvelo u svijet klapskih pjesama, pojasnila je predsjednica Kulonja.

Projekt, koji traje do rujna 2024. godine, sadrži i aktivnosti umrežavanja, odnosno bliže suradnje s drugim organizacijama za razvoj zajednice i uspješnijim udrugama iz zajedničkog područja djelovanja s ciljem razmjene informacija, znanja i vještina rada u civilnom sektoru.

Partner na projektu je vokalno instrumentalni ansambl Kolapjani iz Siska koji se bavi klapskim pjevanjem na kontinentu te unatoč posljedicama nastale štete od potresa, u otežanim uvjetima kontinuirano rade i nižu uspjehe. Zbog stručnosti, brojnosti članstva i rezultata koji su potvrđeni brojnim nagradama, za klapu Zikva neizmjerno je važna razmjena iskustva s organizacijom na takvoj razini.

Klapa Zikva svake je godine od svog osnutka do 2020. godine tradicionalno 1. kolovoza organizirala klapski susret te na taj način značajno obogatila kulturnu i turističku ponudu Pašmana.

– Do sada smo uz veliki entuzijazam i ljubav prema otočkoj baštini i tradiciji te uz podršku lokalne samouprave Općine Pašman i TZO Pašman, koje svesrdno podupiru naš rad, kao i uz donacije naših sumještana, uspjeli organizirati devet smotri. Nažalost zbog manjka sredstava zadnje tri godine smotra nije održana. Zahvaljujući ovom projektu već sada možemo najaviti našu desetu Smotru klapa koja će se održati u ljeto iduće godine gdje ćemo svim našim gostima pružiti priliku da uživaju u našim klapskim pjesmama kao i pjesmama naših prijatelja, informirala nas je predsjednica klape Ivana Kulonja naglasivši kako su svi dobrodošli te pozvala sve ljubitelje klapske pjesme da poprate njihov rad.

Nastavi čitati

Najčitanije