Pišite nam

Ostali mediji

Zadarska županija sudjeluje u posebnom EU projektu: gradi se podvodni greben za oporavak vrsta, jačanje lokalnog ribarstva, oporavak staništa…

Prije

-

Kako bi smanjila nepovoljan utjecaj malog priobalnog ribolova na morski ekosustav Zadarska županija je odlučila u sklopu europskog projekta „Adri.SmArtFish” postaviti eksperimentalni podvodni greben na području svog akvatorija, prvi takav u Hrvatskoj.

Postoji nekoliko funkcija podvodnih grebena: zaštita nekog područja od određenih aktivnosti, povećanje produktivnosti, oporavak pojedinih vrsta, jačanje lokalnog ribarstva kao kompenzacija za učinke ribolova ili čak oblik akvakulture te oporavak oštećenih staništa i životnih zajednica kao vrsta kompenzacije izgubljenih staništa.

Grebeni na Mediteranu nisu ništa novo, već 2011. prijavljeno je čak 103 grebena u Španjolskoj, 70 grebena u Italiji, 20 u Francuskoj… Cilj ovog europskog projekta, čija je provedba započela 1. siječnja 2019. godine i trajat će do 30. lipnja 2021., je jačanje uloge malog priobalnog ribolova na području GSA 17 potičući inovacije unutar konteksta „plavog rasta“ kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu. Vrijednost projekta je preko tri milijuna eura te je s čak 85 posto financiran iz EU fondova.

Kako bi se što bolje obrazovali na temi ovog projekta, ali i razmijenili znanja i mišljenja o statusu priobalnog ribolova u našem području, Zadarska županija i njezin Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, organizirala je dva seminara, prvi u lipnju ove godine u prostorijama HGK Zadar, a drugi krajem rujna u hotelu Falkensteiner na Boriku. Tema prvog seminara bila je mogućnosti udruživanja ribara, dok je drugi uključivao prezentaciju o prednostima i manama podvodnog grebena, koji je ujedno i pilot aktivnost Zadarske županije na projektu.

Prezentaciju o umjetnim ribljim grebenima održao je dr. Lav Bavčević sa Sveučilišta u Zadru, te je ukratko ispričao o različitim vrstama grebena, njihovoj funkciji i položajima te je predstavio kako bi greben u Zadarskom kanalu, točnije ispred Kali, trebao izgledati.

Članak je izvorno objavljen na portalu Zadarski.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije