Pišite nam

Ostali mediji

Zadarska će županija uz pomoć EU sredstva osposobiti sve osnovne škole za rad u jednoj smjeni, a uvodi se i cjelodnevna nastava!

Prije

-

Foto:Luka Gerlanc/Cropix

Od 27 osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija, nastava u jednoj smjeni odvija se u njih dvadeset, dok se u 7 matičnih i područnih škola nastava zbog nedostatka prostora i neadekvatnih uvjeta održava u dvije smjene. Takva praksa uskoro bi trebala biti prošlost zahvaljujući sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) namijenjenim ulaganjima u osnovno školstvo, točnije za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne nastave. Hrvatskoj je za tu svrhu Europska komisija dala dvije milijarde i 280 milijuna kuna, a dio tih sredstva sigurno će doći u Zadarsku županiju koja je već počela prikupljati podatke o potrebama osnovnih škola kojima je osnivač.

  • Prilika je to za podizanje prostornog i materijalnog standarda naših škola. Uz dogradnju postojećih i izgradnju novih školskih zgrada, cilj je i uvođenje cjelodnevne nastava u svim osnovnim školama. Ona je zamišljena da bude kvalitetnija od produženog boravka te je očigledno da će realizacija utjecati na kvalitetu života učenika i njihovih roditelja ili skrbnika – kaže Ivan Šimunić, pročelnik županijskog upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport koji je od svih osnovnih škola zatražio da mu dostave podatke o potrebama za uvođenje nastave u jednoj smjeni.
  • Cjelodnevna nastava znači da bi djeca u školi ostajala do poslijepodnevnih sati. Iza jutarnje nastave djeca bi u školi imala ručak, a potom bi se posvetila pisanju domaćeg rada. Profesori bi vrijeme iskoristili za dodatan rad s djecom s posebnim potrebama te s darovitim učenicima, a u okviru škole odvijale bi se i slobodne aktivnosti. Učitelji bi tako bili angažirani punih osam sati u radu s djecom. Naravno, za sve to potrebno je promijeniti neke sadašnje normativne okvire, ali realizacijom sredstava koja nam stoje na raspolaganju, postigao bi se određeni preduvjeti i jednak standard za sve osnovnoškolce na području Zadarske županije – govori pročelnik Šimunić.

Nakon što njegovu ured prikupi sve potrebne podatke od osnovnih škola, u planu je da Ministarstvo obrazovanja do kraja godine raspiše natječaj na koji bi županije prijavile potrebe škola. Iako cijeli mehanizam povlačenja sredstva još nije detaljno razrađen, brzina realizacije uvelike će ovisiti o stupnju pripremljenosti dokumentacije za proširenje, rekonstrukciju ili izgradnju nove škole, naglašava županijski pročelnik za obrazovanje.

Članak je izvorno objavljen na portalu Zadarski.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije