Pišite nam

Ostali mediji

Uporabni suveniri napravljeni od 500 godina starog drveta ostavljaju bez daha

Prije

-

Foto: Hrvatski otočni proizvod

Imamo suvenire od drva masline starog 500 godina. Svi se suveniri rade od starijeg drveta jer ono mlado je bijelo i nije primjereno za preradu, objašnjava nam Senka dodajući kako im često i susjedi daju drvo

Ministrica Nataša Tramišak donijela je Odluku o dodjeli prava na vizualno označavanje proizvoda oznakom »Hrvatski otočni proizvod« za 78 proizvoda kandidiranih od strane 23 proizvođača. Javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod bio je otvoren od 7. do 29. listopada 2021., a na njega je pristiglo 27 zahtjeva otočnih proizvođača koji su kandidirali 86 proizvoda. Među proizvodima se nalaze i oni iz Zadarske županije i to nekoliko njih. Svi su proizvodi u kategoriji primijenjene umjetnosti i dizajna.

Oznaka za devet proizvoda

OPG Otavijević Senka iz Sutomišćice na otoku Ugljanu oznaku je dobio za četiri proizvoda, avan za usitnjavanje, jušnu žlicu, podmetače za stol te svijećnjak, sve izrađeno od drva masline. Srednja škola Bartula Kašića iz Paga, odnosno Učenička zadruga Slani škoj dobila je pravo na vizualno označavanje proizvoda oznakom HOP za tri proizvoda napravljena od paške čipke, naušnice, narukvice i privjeske. Pravo za oznaku još su dobili i Željko Jerolimov iz Preka za knjigu od maslinovog drveta te Josip Jerolimov, također iz Preka za češalj od maslinovog drveta.
OPG Otavijević Senka ponosni je nositelj oznake HOP već nekoliko godina, a i ove godine ona je pokazatelj da rade uspješno i predano.
– Ova nam oznaka znači jako puno. Naš je proizvod prepoznat od strane Ministarstva, a to znači da se riječ o njemu širi i dalje od Hrvatske. Naši su proizvodi prepoznati u cijelom svijetu, rekla je Senka Otavijević s Ugljana. U zelenoj oazi Sutomišćice obitelj Otavijević nastavlja proizvodnju suvenira od maslinovog drva, bilo da se radi o uporabnim ili dekorativnim predmetima.
Razne uporabne suvenire izrađuje već šest godina njezin suprug Željko i to od drva maslina iz vlastitog maslinika starog preko 200 godina. Pažljivo odabire komade koje će obrađivati do finalnog proizvoda. Po završetku obrade suvenire premazuje maslinovim uljem.

Višestoljetno drvo

– Imamo suvenire od drva masline starog 500 godina. Svi se suveniri rade od starijeg drveta jer ono mlado je bijelo i nije primjereno za preradu, objašnjava nam Senka dodajući kako im često i susjedi daju drvo.
– Pomažu nam i poznanici te udijele neko svoje drvo od čega onda suprug radi razne predmete, a od ostataka ja izrađujem nakit. Odlučili smo se uporabne suvenire jer smo shvatili da oni bolje prolaze. Ljudi su više zainteresirani za nešto što mogu iskoristiti, a da im ne stoji negdje po strani. Uz sve to, dobiju jednu jako lijepu autohtonu, otočnu priču, govori ponosno Senka. Svoje suvenire promoviraju na društvenim mrežama, a svake ih godine prodaju na štandu u Preku. I Općina Preko prepoznala je njihov trud te promoviraju njihove suvenire. Suveniri su izrađeni u malim serijama, lijepo su oblikovani s praktičnom namjenom, a daske koje izrađuje Željko imaju višestruku namjenu. U ponudi imaju zdjelice, kuhače, podmetače, žlice, svijećnjake i razni nakit poput naušnica, ogrlica i slično.
– Turisti su jako zainteresirani i to nam je samo poticaj da radimo dalje, razvijamo se i nastavljamo u ovom pozitivnom tonu, a uvijek osluškujemo što ih zanima i prilagodimo se potražnji, zaključila je Senka čiji je OPG potvrdu HOP dobio 2016., 2017., 2018., 2019. godine.

Članak je izvorno objavljen na portalu Zadarski list.

Nastavi čitati

Najčitanije