Pišite nam

Ostali mediji

Suze Svetog Lovre – kiša meteora 11., 12. i 13. kolovoza

Prije

-

Perzeidi, poznati i kao Suze Svetog Lovre, jedan su od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine. Meteorska kiša ove će godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati s 12. i 13. kolovoza.

Inače Hrvatski astronomski savez prošle je godine objavio je i popis mjesta na kojima je organizirano gledanje ove atraktivne pojave. Ove godine za sada nema informacija pa pretpostavljamo kako su ista mjesta i dalje atraktivna za promatranje kiše meteora. Inače Astronomski savez objavio je i upute kako promatrati ovaj fenomen:

  • Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
  • Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…)
  • Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • Potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
  • Potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja
  • Inače izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji, budući je ovaj izraz zapravo došao iz susjedne Italije. Naime, poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća imena Giovanni Pascolli u svojoj pjesmi 10 Agosto opjevao je godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.
  • Mučeništvo Svetog Lovre dogodilo se 10. kolovoza 258. godineSveti Lovro kršćanski je mučenik. Njegovo je mučeništvo bilo dugi križni put nevolja. Naposljetku su ga stavili na rešetku ispod koje je gorio užareni ugljen. Sveti Lovro je tu posljednju kušnju prema legendi primio s velikom hrabrošću. “S ove strane sam dovoljno pečen, okrenite me na drugu”, rekao je svojim krvnicima nakon što je neko vrijeme ležao na boku. Mučeništvo svetog Lovre dogodilo se prema pouzdanim izvorima upravo 10. kolovoza 258. godine. Kiša meteora odnosno Perzeidi, događa se uvijek upravo u vrijeme njegova spomendana, sredinom kolovoza odatle naziv ‘Suze svetog Lovre’.U starohrvatskoj astrognoziji prema navodima Hrvatskog astronomskog saveza meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

Članak je izvorno objavljen na portalu BNM.

Nastavi čitati

Najčitanije