Pišite nam

Ostali mediji

Stop finning: Kampanja za zabranu trgovine perajama morskih pasa u EU

Prije

-

Foto: Pixabay

Naš najbolji ronilac na dah i svjetski rekorder, Vitomir Maričić, ambasador je kampanje Stop finning kojom se želi prikupiti potpise za zakonsku zabranu trgovine perajama morskih pasa u EU.

EU je najveći svjetski izvoznik peraja, a ova praksa nas košta 100 milijuna jedinki godišnje i vodi prema izumiranju vrste kroz 15 godina. Kao apex predator, morski pas je ključna vrsta za održavanje eko sustava u moru, koje nam je svima od velike važnosti.

“Kao što vjerojatno većina čitatelja i zna, morski psi su ključni grabežljivci u moru. Efekti izostanka takvog apexa nisu samo špekulativni, studija koju su Amerikanci proveli u Atlantiku, pokazala je da je 11 vrsta morskih pasa došlo do kritičnih brojki, 12 od 14 vrsta kojima su se hranili toliko je naraslo da su uništili vrste ispod njih. Naravno, dalje u toj spirali, sve skupa vodi tome da se ocean opustoši. Koliko god moćan to sustav, bioravnoteža oceana i prirode općenito je osjetljiv mehanizam. Predviđanja su da će, ako se opadanje vrsta morskih pasa nastavi ovim tempom, doći do izumiranja većine vrsta nakon 10-ak godina. To je nevjerojatno malo vremena, a posljedice su ireverzibilne”, objašnjava Maričić.

Ono s čime možda prosječan čitatelj nije upoznat, dodaje Maričić, je činjenica da je upravo finning najveći ubojica morskih pasa.

“Morski psi nemaju cijenjeno meso, medicinsku upotrebu, zapravo, nema pretjerane koristi loviti ih. Najvrjednije na njima su njihove peraje, koje se služe kao svojevrsni ukras, jer ni peraje kao ni meso nemaju neki okus u kineskim juhama. Tradicionalne juhe od peraje morskog psa su statusni simbol, a s kineskim ekonomskim rastom raste i broj ljudi koji si to mogu i žele priuštiti. Radi ove dekoracije godišnje strada od 88 do 100 milijuna morskih pasa. Velika većina toga je iz Europe, a francuske, portugalske i španjolske flote imaju najveći broj ulova na svijetu i sramotni su prvaci u ovoj barbarskoj praksi ribolova, ustvari perajolova, jer morske pse bacaju natrag u more nakon što im odrežu peraje”, objasnio je Vitomir Maričić.

Iako je uklanjanje peraja na plovilima i u vodama EU-a zabranjeno i obvezno je iskrcavati morske pse s perajama prirodno pričvršćenima uz tijelo, EU je jedan od najvećih izvoznika peraja i važno tranzitno čvorište svjetske trgovine perajama. Također, EU je bitan akter u iskorištavanju morskih pasa te se zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskih pregleda na moru peraje i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju u EU-u.

Skupina građana iz cijele Europe ujedinila se i zahtijeva zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europskoj uniji (EU), a da bi EU slijedila primjer UK, USA i Kanade, potrebno je prikupiti milijun glasova i proći prag u osam zemalja. Hrvatskoj nedostaje oko 5000 potpisnika. Zahvaljujući našem angažmanu u prilici smo zaustaviti ovaj negativan trend.

Svoj glas možete dati putem sljedeće poveznice.

Članak je izvorno objavljen na portalu Jadranski.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije