Pišite nam

Ostali mediji

Sličice s otoka: autentične priče naših starih o njihovom načinu života, o zaboravljenim običajima, riječima, o receptima – sada u brošuri!

Prije

-

Eko Zadar

Prošle godine, točnije 5. rujna, u vrlo opuštenoj atmosferi i uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera, članovi udruge Eko Zadar družili su se s mještanima Malog Iža.

Druženje je održano u organizaciji udruge „Eko – Zadar“ i u sklopu projekta „Otočne ćakule – priče iških baka i djedova“ kojeg je financirao Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka s 10.000,00 kuna i uz angažman MO Mali Iž koji nam je ustupio prostor MO Porovac.

Ideja druženja bila je čuti autentične priče naših starih o njihovom načinu života, o zaboravljenim običajima, riječima, o receptima „spize“ koja se spremala baš na Ižu, a sve to kako bi se sačuvale neke izblijedile otočne sličice autentičnog kulturnog nasljeđa i nematerijalne kulturne baštine.

Družeći se tako na Ižu čuli smo mnoštvo pričica i anegdota. Među njima i da se nije smjelo zadržavati na ulici poslije Zdravomarije, da su mladići znali „krasti“ kaiće kako bi posjećivali divojke na susjednoj Ravi, da je paštura kameni vez za brod, da se kadenom vezuje kaić za pašturu…

Dio tih pričica ove smo godine objavili u brošuri Iške ćakule koje je financiski podržala Zadarska županija, UO za obrazovanje, kulturu i šport s 4.000,00kn.

Brošuru možete preuzeti u uredu Udruge.

Članak je izvorno objavljen na portalu Zadarski.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije