Pišite nam

Vijesti

Poduzetna Pašmanka Ivana Šišić uskoro otvara vrata prve slastičarnice na svom rodnom otoku

Prije

-

Ivana Šišić

Mlada, ambiciozna otočanka Ivana Šišić, rođena Pašmanka, ponosna majka troje djece, toliko voli praviti razne slastice da je odlučila otvoriti vlastitu slastičarnicu u samom centru mjesta Pašman. To će biti prva slastičarnica na otoku Pašmanu, piše Zadarski list te nastavlja da pri susretu s Ivanom prvo što primijetite je njezin osmijeh. Puna je ambicija, poslovnih planova i gorljive želje za pravljenjem kolača. Ljubav prema pravljenju torti, kolača i raznih slastica traje već godinama, a najdraži joj je kolač rolada s chantily kremom od vanilije i bobičastim voćem.

– Kao malu uvijek su me interesirali kolači, a uz babu Danku koja je u ono vrijeme 70- tih čak i krempite radila, nije bilo teško zavoljeti kolače, priča Ivana i dodaje kako je završila srednju ekonomsku školu te nakon toga odlučila raditi u roditeljskoj tvrtki.

– Ekonomsku školu sam završila jer je tata rekao da uz glazbenu koju sam ja htjela upisati moram još i jednu upisati pa me samo provozao do Borika i upisao u knjigovođe. Međutim, kao što to biva, život ponekad odnese potpuno drugim putevima. U samom početku korona epidemije ugledala sam na Facebooku poziv za upis na slastičarsku radionicu pravljenja slastičarske kreme pod vodstvom profesora Josipa Vrsaljka. Naravno, to me privuklo i odmah sam se prijavila, kaže Ivana te dodaje da su teme radionice bile slastičarska krema i varijacije na istu, krema od maslaca, ganache krema više vrsta, kreme za čaše, creme caramel, creme brulee.

– Odlučila sam poći i na prvoj radionici shvatila kako želim nastaviti pohađati radionice. Tada u to vrijeme održavale su se u Zadar cooking classu pod mentorstvom šefa Josipa Vrsaljka i šefice Suzane Kvesić. Nastavila sam redovno ići u njihovu malu školu slastičarstva i primjetila sam da me to skroz obuzelo na način da sam uz to išla i na online radionice kod Suzane Kvesić. Od tih mentora 2021. godine primila sam i slastičarsku diplomu, govori Ivana te ističe kako se u tom trenutku u njezinom životu dogodila prekretnica.

– Počela sam praviti torte i kolače za rodbinu i prijatelje i objavljivati ih na Instagramu pod imenom Pašmanka. Tada sam skužila da je to nešto što mene baš veseli i ispunjava i odlučila bez dugog razmišljanja upisati prekvalifikacije na učilištu u Šibeniku. Za završni rad radila sam francusku slasticu choux au craquelin s kojim sam ‘oborila’ stručni žiri da sam na usmeni morala donijeti nešto slatko pa sam im donila monoporcije u obliku srca i mašnica i dobila diplomu slastičara i naravno odličnu ocjenu, prisjeća se Ivana i naglašava kako je ljubav prema tortama još više rasla.

Odlučila je otvoriti vlastitu slastičarnicu u samom centru Pašmana koja bi do ljeta trebala biti otvorena. Nedavno se s ostalim poduzetnim ženama i onima koje to žele postati, priključila Udruzi Modus Vivendi čija je predsjednica Andrea Baraba. Cilj udruge je međusobna podrška žena u svrhu pokretanja poduzetništva na otoku i popravljanja kvalitete života na otoku. Saznali smo da je Ivana i članica a cappella klape Zikva s Pašmana.

– Kako su moji planovi otvoriti slastičarnicu, postati poslovna i poduzetna žena na otoku što i baš nije lako, a smatram da je od izuzetno velike važnosti za otok Pašman, radionice koje je održavala udruga Modus Vivendi pomogle su mi da bolje razumijem poduzetnički svijet. Tu sam dobila savjete i educirala se kako dalje krenuti tim pravcem pa čak doznala i kako se prijaviti na natječaj za europske fondove, otkriva Ivana i ističe lijepo druženje s članicama udruge.

– Imam dvije kćeri, i jedna od njih, Viola, totalno je zaluđena s pravljenjem kolača kao i ja, tako da ću imati veliku pomoć u slastičarnici. Nas dvije stalno nešto zajedno radimo, a na njenu inicijativu u vrijeme Božića uvelike mi je pomogla oko božićnih kolača. Očito su geni učinili svoje, kaže Ivana i zaključuje kako nikada ne treba odustati od svojih snova.

Nastavi čitati

Najčitanije