Pišite nam

Ostali mediji

Najozbiljnije se radi na izmjenama i dopunama prostornih planova svih općina i gradova

Prije

-

Foto:Vedran SITINCA

Ono što se napravi sada, to je zabetonirano najmanje sljedeće četiri godine te svi razvojni planovi leže upravo na prostornim planovima i toj izradi moramo itekako ozbiljno pristupiti. Još je nekoliko mjeseci do prvog iznošenja pa smo još jednom prošli cijeli taj dio oko prostornih planova, kazao je župan Longin

Prostorni planovi, transparentnost proračuna, izgradnja azila za životinje, epidemiološka situacija samo su neke od tema o kojima je jučer župan Božidar Longin razgovarao na redovnom radnom sastanku s načelnicima općina i gradova na području Zadarske županije. Prisustvovali su i neki od resornih županijskih pročelnika.
Sastanak, održan u Centru za razvoj i edukaciju Poličnik, u gospodarskoj zoni Grabi, bio je zatvoren za javnost, a župan je nakon sastanka prepričao najvažnije trenutke.
– Ono s čim danas svi živimo je pandemija koronavirusa te je načelnik Stožera Šime Vicković izvjestio svih o trenutačnoj situaciji i pripremi za mjere koje stupaju na snagu od sljedećeg tjedna, naravno, uvijek uz onu uzrečicu da sve leži na nama, da moramo biti odgovorni i strpljivi. Uvijek apeliramo na procijepljenost građana, na pridržavanje mjera, rekao je župan.
Na tu temu je, iz perspektive načelnika općine, govorio Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik. Naime, svi koji od ponedjeljka ulaze u prostorije javnih institucija, uključujući i djelatnike moraju imati covid potvrde.

Općine spremne za kontrolu

– Općine su sigurno tehnički spremne za provođenje i kontrolu, ali postavlja se pitanje kako ćemo podnijeti sufinanciranje testova. Nismo svi u istoj poziciji da to možemo isfinancirati, a obveza je takva kakva je. Ona je nama, da budem iskren, nametnuta. Kod nas, od 60 djelatnika, 50 njih nije cijepljeno. I sad će se sigurno neki projekti morati pomaknuti kako bismo mogli sufinancirati testove za djelatnike svaki drugi dan, rekao je Lončar.
Jedna od tema su bile izmjene i dopune prostornih planova svih općina i gradova, kao i Zadarske županije, na čemu se, kako je rekao župan, radi vrlo ozbiljno već godinu i pol dana.
– Ono što se napravi sada, to je zabetonirano najmanje sljedeće četiri godine te svi razvojni planovi leže upravo na prostornim planovima i toj izradi moramo itekako ozbiljno pristupiti. Još je nekoliko mjeseci do prvog iznošenja pa smo još jednom prošli cijeli taj dio oko prostornih planova, kazao je župan Longin.
Vezano za izgradnju azila za napuštene životinje, župan je istaknuo kako su sve općine i gradovi obvezne sudjelovati, s obzirom na zakonsku obvezu zbrinjavanja životinja na svom području.
– Mi znamo koliko problema imamo s aktualnim azilom u Zadru, koji je na privatnom zemljištu. Imamo projekt za azil, aproksimativne vrijednosti oko 13,5 milijuna kuna te svu potrebnu dokumentaciju. Upravo se radi pristupna cesta, a Županija je dosad uložila 570.000 kuna. Zatražili smo pomoć Ministarstva poljoprivrede i zaštite okoliša da dobijemo dio sredstava i preko EU fondova i nadam se da ćemo vrlo skoro, čak ovih dana, dobiti informaciju koliko sredstava možemo očekivati. Onda ćemo preostali iznos raspodijeliti na općine, gradove i Županiju, tako da što prije krenemo u izgradnju i što je prije moguće i završimo. Moguće i do kraja sljedeće godine. To nije mali problem i moramo ozbiljno pristupiti njegovu rješavanju, rekao je župan.

Što kvalitetnija skrb za starije stanovnišvo

Bilo je govora i o pitanjima socijalne skrbi i zdravstva – pitanje nedostatka liječnika i medicinskih sestara, timova hitne pomoći za sljedeću sezonu… Što se tiče socijalne skrbi, naglasak je bio na pomoći u kući za stanovnike starije od 65 godina, jer je, kako je rekao župan, cilj omogućiti što kvalitetniju skrb za starije stanovništvo da što duže ostaju u svom domu, s obzirom na broj mjesta u domovima. Upravo zato Županija sufinancira uslugu pomoći u kući.
Razgovarali su i o novom Zakonu o transparentnosti tokova javnih sredstava, to jest transparentnosti proračuna, zatim o geodetskoj izmjeri koja kaska u gradovima i općinama te se osvrnuli na popis stanovništva i na »onu bolnu temu« o imovini općina i gradova
– Ono što je jako važno, što nazivam šansom stoljeća koja leži pred ovom generacijom, a to je novac koji je na raspolaganju u novoj financijskoj omotnici iz Europske unije. Moramo napraviti projekte i što brže ući u taj proces. Ono o čemu smo sramežljivo pričali i tome se nadali, sada je pred nama – a to je da možemo graditi škole i vrtiće iz fondova Europske unije. Imamo desetke projekata koje su u izradi, još mnoge u pripremi. Važno je što prije ishoditi građevinske dozvole i što prije se prijaviti i iskoristiti priliku, zaključio je župan.

Škara pozvao da se izbjegne masovno okupljanje u Škabrnji

Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja nakon sastanka je pozvao svih da se dani sjećanja na žrtvu Škabrnje i Vukovara obilježe dostojanstveno, ali uz oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.
– Mi apeliramo i pozivamo svih da sjećanje na žrtvu obilježe u svojoj lokalnoj zajednici, u svojim ulicama i domovima, kako bi se izbjeglo masovno okupljanje u Škabrnji. Svi znamo da će zasigurno ipak biti dosta hodočasnika i posjetioca u Škabrnji te ćemo mi osigurati pridržavanje mjera, dovoljan broj maski i dezinficijensa. A i sam Hrvatski zavod za javno zdravstvo će za te dane dati posebne mjere, rekao je Škara.
Kako je dodao, sastanak je bio koristan za njih, saznali su potrebne informacije o novom zakonu vezanom za proračun.
– U novom proračunskom razdoblju imamo potrebe za novim vrtićem. Župan nam je rekao da su nam u Županiji na raspolaganju za informaciju i pomoć u svakom trenutku, rekao je Škara.

Članak je izvorno objavljen na portalu Zadarski list.

Nastavi čitati

Najčitanije