Pišite nam

Ostali mediji

Na Zrmanji obilježen Europski tjedan sporta

Prije

-

Župan Božidar Longin označio je u subotu 3. listopada 2020 u Obrovcu početak #BeActive utrke kajaka kanjonom rijeke Zrmanje koju u sklopu Europskog tjedna sporta organizira Ministarstvo turizma i sporta.

Utrka se organizira u suradnji s lokalnom zajednicom s ciljem promocije bavljenja sportom i tjelesnom aktivnošću, ali i promocije turističkih ljepota Hrvatske.“ Tjelesna aktivnost u vremenu kada ljudi sve više rade sjedeće poslove, a mladi sve više vremena provode uz ekrane raznih vrsta, više je no važna. Rekreacijsko bavljenje sportom nešto je što bi trebalo postati svakodnevnica s ciljem održavanja zdravlja, kako onog fizičkog, tako i psihičkog. A kada se to vrijeme posvećeno rekreaciji provede na svježem zraku, onda je učinak još jači. Zadarska je županija, srećom, jedna od najljepših hrvatskih županija zbog svoje prirodne raznolikosti i upravo u toj raznolikosti leži i mogućnost izbora različitih sportova.”, rekao je župan Božidar Longin koji je sudionicima poželio uspješnu utrku.Sudionicima se obratio i načelnik Uprave za sport Ministartva turizma i sporta Darko Vučić. Utrka kajacima startala je u Obrovcu sa 40 kajaka dvosjeda kanjonom Zrmanje prema velikoj plaži u Mekoj Dragi. Sudionici su u ovoj jedinstvenoj utrci kajaka testirali svoju tjelesnu spremnost, a u isto vrijeme uživali  u ljepotama Hrvatske.

Europski tjedan sporta (ETS) inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a nacionalni koordinator za provođenje ove inicijative u Republici Hrvatskoj je Ministarstvo turizma i sporta.

Ova inicijativa pokrenuta je 2015. godine, a svake godine održava se u svim zemljama Europske unije. Glavna tema kampanje je #BeActive te se njome potiče javnost na aktivnost, ne samo u tom tjednu već tijekom cijele godine.

Ova inicijativa pokrenuta je kao odgovor na rezultate istraživanja koji su pokazali kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Putem sporta možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost te ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu. Okuplja  pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Europski tjedan sporta potiče Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te im omogućuje više vježbanja u svakodnevnom životu.

Članak je izvorno objavljen na portalu BNM

Nastavi čitati

Najčitanije