Pišite nam

Ostali mediji

MUP pozvao građane da koriste e-usluge: evo što se sve može obaviti preko interneta, za izgubljene dokumente i novu osobnu i dalje morate u policiju

Prije

-

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pozvalo je u utorak građane da zbog smanjenja rizika od zaraze koronavirusom samo u krajnjoj nuždi dolaze na šaltere obavljati poslove, a da više koriste e-usluge. Podsjetili su i da su produljili rok važenja isteklih osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova i do 30 dana nakon epidemije.

Tim povodom Jutarnji list je provjerio koje usluge građani mogu obaviti online, za što još uvijek moraju čekati red pred šalterima, a što bi se ubuduće moglo digitalizirati.

REDOVNI POSTUPAK
U Hrvatskoj u ovom trenutku, ako imati e-osobnu, možete online podnijeti zahtjev za e-putovnicu i e-vozačku, ali za izradu osobne iskaznice još uvijek morate otići u policiju. To bi se, kažu u MUP-u, trebalo u budućnosti promijeniti pa bi se i zahtjev za izdavanje osobne trebao moći podnositi online od iduće godine.

Elektronički način podnošenja zahtjeva za putovnicu i vozačku odnosi se samo na redovne postupke, za ubrzani postupak morate fizički otići u policiju.

E-putovnicu vrlo lako možete dobiti kroz sustav e-građanin i uz dodatnih 30 kuna plaćanja poštarine, uz ispunjavanje digitalnog obrasca, plaćanja troškova izrade i pristojbi, i ako već u sustavu postoji fotografija s prošlog dokumenta, nova putovnica stigne vam na kućnu adresu.

Članak je izvorno objavljen na portalu Zadarski.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije