Pišite nam

Ostali mediji

Mladi plamenac koji luta morima opažen kod otoka Pašmana

Prije

-

Plamenac

Donedavno su plamenci bili rijetka vrsta ptica u Hrvatskoj, ali je broj promatranja značajno povećan u zadnjih nekoliko godina

Ružičasti plamenac (Phoenicopterus roseus) snimljen je u utorak 30. lipnja oko 21 sat na južnoj strani ulaza u morski prolaz Ždrelac između otoka Pašmana i Ugljana. Donedavno, plamenci su bili rijetka vrsta ptica u Hrvatskoj, a bilježeni su za vrijeme preleta i na zimovanju. Gnijezde se na više lokacija na Mediteranu.

O nalazu je Biom obavijestila Anamaria Okrst Melvan, a fotografije je snimio veterinar Mario Gavranović koji je tamo prolazio brodom te se vratio i pregledao “pašmanskog” plamenca. Gavranović je ustanovio da plamenac nije ozlijeđen, već je bio samo iscrpljen. Prema navodima mještana, sljedeći dan je uspješno odletio.

Kako je utvrdio Josip Turkalj, stručni suradnik Bioma za zaštitu prirode, radi se o mladoj jedinki koja je napustila gnijezdeću koloniju i sad “luta” morima. Često ih se bilježi na zimovanju u Istri i na Ninskoj solani, ali bili su bilježeni i na Stonskoj solani, Neretvi… Broj promatranja je značajno povećan u zadnjih nekoliko godina, najvjerojatnije stoga što se sve veći broj ljudi interesira za ptice.

Članak na portalu BIOM možete pogledati ovdje.

Nastavi čitati

Najčitanije