Pišite nam

Ostali mediji

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH uz edukativne programe u Parku

Prije

-

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti s ciljem poboljšanja razumijevanja i jačanja svijesti o pitanjima biološke raznolikosti.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti: „Mi smo dio rješenja“ izabrana je kao nastavak na prošlogodišnju temu „Rješenja su u prirodi“ koja je poslužila kao podsjetnik da je biološka raznolikost temelj opstanka i održivosti te da rješenja na brojne izazove poput klimatskih i zdravstvenih pitanja možemo naći u prirodi koje smo i sami dio! Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu.

Poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja. Bioraznolikost je okosnica života. Ona je od ključne važnosti i za ljude i za zaštitu okoliša i klime. Od presudne je važnosti za zaštitu zdravlja ljudi i održivost našeg gospodarstva. Međutim, bioraznolikost se smanjuje zabrinjavajućom brzinom: znanstvenici tvrde da svakodnevno izumre oko 200 vrsta.

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH u Parku je organiziran bogati program: vožnja vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu te poučna šetnja u lučici Prosika.

  • Info centar Crkvine u ornitološkom rezervatu – promatranje ptica uz vožnju vlakićem

Na dan proslave, u subotu 22. svibnja s početkom u 10:00 h, Park prirode Vransko jezero organizira promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera“ i vožnju vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine. Vlak kreće u 9:30 ispred Maškovića Hana.

Maškovića HanEdukativno vodstvo i promatranje ptica na poučnoj staziInfo centar Crkvine
9:30(polazak prema Crkvinama)10:00 – 11:1511:30(povratak prema Hanu)
  • Info centar Prosika – poučna šetnja „Jezero na dlanu

Prepustite se čarima močvare na info centru Prosika.  Budite u korak s prirodom i aktivno se odmorite.

Jezero na dlanu interaktivna je šetnja koja započinje u prekrasnoj Lučici Prosika, na samoj obali jezera u hladu brijesta i konopljike.  Na kanalu koji spaja jezero i more, naša voditeljica šetnje ispričati će vam neke još neispričane priče o ribama putnicama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem maslinku istočne jadranske obale.

Edukativno vodstvo na info centru Prosika
15:00 – 16:00
16:30 – 17:30

Na dan proslave Međunarodnog dana bioraznolikosti i Zaštite prirode u RH Park prirode Vransko jezero osigurao je promotivnu cijenu navedenih programa i usluga – 50 kn za odrasle, 40 kn za djecu 7 do 18 godina, 10 kn za djecu od 3 do 6 godina, djeca ispod 3 godine ne plaćaju, a uključuje vožnju vlakom od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica uz stručno vodstvo na drvenoj poučnoj stazi i poučnu šetnju u lučici Prosika prema priloženim rasporedima te osnovnu ulaznicu na sva tri info centra (Crkvine, Prosika i Kamenjak).

Hotel i restoran Maškovića Han  povodom svjetskog dana biološke raznolikosti nudi 15% popusta na jela iz svoje a la carte ponude https://www.maskovicahan.hr/hr/restoran/ponuda. Za realizaciju popusta potrebno je napraviti rezervaciju stola na broj 099 449 6430 ili maila info@maskovicahan.hr najkasnije do petka 21.svibnja.2021. do 14:00h.

Napomena: prijevoz između lokaliteta Crkvine, Prosika i Kamenjak posjetitelji moraju sami osigurati (oko 20 min vožnje).

Sudjelovanje u vožnji vlakom iz Maškovića Hana i na edukativnom vodstvima na drvenoj poučnoj stazi na Crkvinama i na info centru Prosika moguće je isključivo uz prethodnu najavu, najkasnije do 21. svibnja u 14:00 sati na e-mail adresu: info@pp-vransko-jezero.hr ili na broj telefona 023-383 181.  Broj sudionika je ograničen na 25.

Članak je izvorno objavljen na portalu BNM.

Nastavi čitati

Najčitanije