Pišite nam

Ostali mediji

EP odobrio hitne mjere za oporavak ribarskog sektora od posljedica rata u Ukrajini

Prije

-

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici podržao posebne mjere za ublažavanje posljedica ruske vojne agresije na Ukrajinu na sektor ribarstva.

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici održanoj proteklog tjedna u Strasbourgu podržali prijedlog Europske komisije za izmjenu Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo (EFFF) uvođenjem posebnih mjera za ublažavanje posljedica ruske vojne agresije na Ukrajinu na ribolovne aktivnosti.

Prijedlogom se, među ostalim, uvode financijske naknade za privremeni prekid ribolovnih aktivnosti kada je vojna agresija Rusije na Ukrajinu ugrozila sigurnost ribolovnih aktivnosti te financijska naknada subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture (uključujući sektor prerade) za izgubljeni prihod i dodatne troškove koje su imali zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih ratom u Ukrajini. Nakon usvajanja prijedloga u Europskom parlamentu svoje stajalište treba zauzeti i Vijeće EU-a.

Hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić, član odbora EP-a za ribarstvo, kao izvjestitelj u sjeni Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu za izmjenu Uredbe bio je zadužen za definiranje mjera oporavka ribarskog sektora kako bi se ublažile posljedice ruske agresije, priopćio je ured zastupnika.

Prvenstveno se to odnosi na subvencije ribarima, uzgajivačima u akvakulturi i prerađivačima ribljih proizvoda, ali i proizvođačima koji skladište riblje proizvode. Svi oni u ribarskom i akvakulturnom sektoru koji su pogođeni ovom dalekosežnom krizom obuhvaćeni su u novi paket mjera pomoći koji će se moći retroaktivno, od početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022., primjenjivati u državama članicama do kraja ove godine, navodi se u priopćenju.

„Situacija s kojom se trenutno suočavamo prelijeva se na leđa onih koji su kolateralna šteta geopolitičke krize za koju ne snose nikakvu odgovornost. Velik dio ribara od početka krize ne ide u ribolov zbog ogromne cijene plavog dizela i neisplativosti poslovanja, a drugi dionici u ribarskom i akvakulturnom sektoru snose ogromne financijske gubitke zbog poremećaja na tržištu. Ovaj hitni i konkretni paket pomoći kojeg smo izglasali dat će državama članicama mogućnost isplate financijskih kompenzacija iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te na taj način konkretno pomoći ljudima koji ovise o ribarskom sektoru“, izjavio je Matić povodom usvajanja prijedloga o pomoći za ribarstvo.

„Od iznimne mi je važnosti bilo da zaštitim one čija egzistencija ovisi o ribarstvu, tu ima puno naših ljudi iz Hrvatske. Nemojmo zaboraviti na ogroman turistički značaj Hrvatske, a to znači na sve naše ljude koji opskrbljuju taj sektor. Sretan sam i ponosan jer smo unutar kratkog vremena uspjeli dogovoriti i izglasati ovaj zakon koji će uvelike pomoći ljudima i kompanijama koji se bave ribarstvom i akvakulturom da im olakša buduće poslovanje, odnosno nastavak ribolovnih aktivnosti. Sve političke grupe pokazale su složnost i primjer dobre prakse kada se radi o pitanju pomoći najpogođenijem sektoru. Upravo i zbog toga je današnji zakon izglasan ogromnom većinom te će, nadam se, već pred kraj ljeta biti pravno obvezujući i u Hrvatskoj“, komentirao je Matić, stoji u priopćenju.

Ribarski sektor u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, iznimno je pogođen geopolitičkom krizom uzrokovanom ratom u Ukrajini. Rast cijena energenata i visok stupanj poremećaja tržišta jedan su od razloga neisplativosti poslovanja proizvođača, uzgajivača i prerađivača ribljih i akvakulturnih proizvoda. S druge strane, naši ribari su u ozbiljnim poteškoćama, a neki su već i odustali od ribolovnih aktivnosti radi strahovitog rasta cijena naftnih derivata – ponajviše plavog dizela, navodi ured zastupnika.

Članak je izvorno objavljen na portalu BNM.

Nastavi čitati

Najčitanije