Pišite nam

Vijesti

Aktivni Pašman – KUD Sveti Luka iz Ždrelca

Prije

-

Više od dvadeset godina čuvaju narodnu baštinu svoga mjesta u pjesmi, kolu, nošnji i običajima

KUD Sveti Luka osnovan je 1999. godine povodom proslave 600. obiljetnice spomena imena mjesta Ždrelac, a prošle godine sa svojih 20 članova obilježili su dvadesetu godinu postojanja.

Već 14 godina za redom organiziraju, sad već  tradicionalnu, folklorno-zabavnu večer pod nazivom „Ždreške lazi“. S ovim događajem KUD spaja narodnu baštinu kopna i otoka na način da svake godine ugosti brojne KUD-ove iz cijele Hrvatske te tako doprinosi bogatijoj turističkoj ponudi svoga mjesta i cijelog otoka.

U božićno vrijeme organiziraju božićni koncert „Svim na zemlji mir, veselje…“, ali i sudjeluju na božićnim koncertima diljem otoka Pašmana i Ugljana kroz cijeli mjesec prosinac.

KUD Sveti Luka je osvojio i 1. mjesto na Festivalu starinskih vinčanja u Pirovcu. Upornim istraživanjem i razgovorom sa starijim mještanima voditeljica KUD-a Miljenka Jelenić uprizorila je najzanimljiviji dio vjenčanja zvan „Po divojku“. Njihova izvedba tog dijela „starinskog vinčanja“ je na daleko poznata čemu sigurno pridonosi i jedan od glavnih protagonista predstave – živa kokoš.

Također su uložili dosta truda da, u suradnji s Narodnim muzejom u Zadru, rekonstruiraju mušku i žensku narodnu nošnju iz polovine 19. stoljeća. Sada svake godine u tim narodnim nošnjama prisustvuju blagdanu svetog Ante i blagdanu svog zaštitnika svetog Luke u Ždrelcu.  

KUD Sveti Luka narodnu baštinu Ždrelca prezentira širom Hrvatske, a za njih najvažniji nastupi su na folklornim manifestacijama Đakovački vezovi, Zadarska smotra folklora, Vinkovačke jeseni i “Na Neretvu misečina pala” u Metkoviću.

Ove godine Općina Pašman KUD-u je dodijelila Zahvalnicu za promicanje kulturnih vrijednosti i autohtonih običaja na području Općine Pašman.

S obzirom na aktualne epidemiološke okolnosti, iz KUD-a poručuju kako se nadaju da će i dalje s veseljem čuvati narodnu baštinu i prenositi je mlađim generacijama čim im prilike dopuste.

Nastavi čitati

Najčitanije