Pišite nam

Događanja

WASZP regata u Pašmanu

Prije

-

WASZP regata

Pobjednik trodnevne WASZP regate održane u Pašmanskom kanalu je Mađar Tamás Szamódy.

Uz domaćina Krstu Matulića, člana YC Biograd, koji je bio i glavni organizator, u jedrenju na hidro-krilima natjecali su se još mađarski kolege Marton Munka, Gyula Gemesi i Oliver Demjen.

– Nakon lanjskog treninga u Pašmanskom kanalu, naš otok uvršten je u kalendar WASZP regata. Trebali su doći i natjecatelji iz Italije i Slovenije, ali pandemija izazvana koronavirusom učinila je svoje tako da smo samo nas petorica ukrstili jedra, kolege iz Mađarske i ja kao predstavnik Hrvatske. Svaki dan imali smo drukčije vrijeme, od bure, burina, skoro i bonace pa do jučerašnjeg neverina u finišu regate. Sve u svemu, zadovoljni smo, a mislim da su i turisti na obali uživali u našim vratolomijama, kaže Krsto Matulić zaslužan za to što je jedrenje na hidro-krilima stiglo u zadarski arhipelag.

U ovom ekstremnom sportu riječ je o jedrenju na hidro-krilima koji su postavljeni na podvodni dio trupa jedrilice. Kako brod ubrzava, sile koje se stvaraju na krilu podižu trup iznad površine mora. Na taj način smanjuju se oplahiva površina i otpor, a povećava brzina. Brodovi koji jedre na hidrokrilcima postižu dvostruko veće brzine od brzine vjetra!

UZ YC Biograd, suorganizatori WASZP regate bili su TZO Pašman i Općina Pašman.

Izvor: Naši Školji

Nastavi čitati

Najčitanije