Pišite nam

Vijesti

U općini Pašman 12 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom – virus ušao i u dječji vrtić

Prije

-

COVID-19

Aktivni slučajevi zaraze u općini su se nažalost počeli brojati dvoznamenkastim brojevima, a jedna djelatnica Dječjeg vrtića Otok Pašman je zaražena

Iz Stožera civilne zaštite Općine Pašman saznajemo kako je jedna djelatnica dječjeg vrtića oboljela od koronavirusa. Djelatnica simptome ima od 18. studenog i smatra se da je bila zarazna dva dana prije odnosno 16. i 17. studenog.

U želji da pomognemo zabrinutim roditeljima kao i svim stanovnicima općine, prenosimo naputke Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Sve osobe, uključujući i djecu koja su eventualno bila u kontaktu sa djelatnicom, trebaju se javiti svom obiteljskom liječniku radi samoizolacije u trajanju 10 dana od zadnjeg kontakta sa oboljelom.

Nadalje, mjera karantene/samoizolacije izriče se samo onoj osobi koja je osobno bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, a ne i ukućanima osoba koje su bile u bliskom kontaktu s bolesnikom.

Osobe koje žive u kućanstvu s osobom u samoizolaciji nisu u samoizolaciji te se na njih mjere ne primjenjuju odnosno mogu nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. To znači da braća i sestre djeteta u samoizolaciji mogu slobodno ići u vrtić ili školu, a roditelji na posao.

Iz Službe dalje navode kako svi ukućani, uključujući i osobe u samoizolaciji, trebaju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte tako da njihove radne i druge neodgodive obaveze nisu narušene.

U slučaju da osoba u samoizolaciji razvije znakove bolesti, javlja se svom liječniku koji je šalje na testiranje. Ako se pokaže ta je test pozitivan, svi ukućani koji žive s tom osobom podliježu samoizolaciji.

Nastavi čitati

Najčitanije