Pišite nam

Vijesti

Spremanje vlastitih delicija za unaprijed najavljene goste – Nova ponuda Rozalinde Banić

Prije

-

Rozalinda Banić
Foto: Turistička zajednica Zadarske županije

Rozalinda Banić već godinama pravi likere, rakije, uzgaja povrće, sadi sjeme, mijesi kruh i kolače, te brine o domaćim životinjama. Uzorna seoska žena, ribarica, a uz to i ponosna vlasnica čak šest diploma – Rozalinda Banić iz Kraja, vlasnica OPG-a »Banić« i ribarskog obrta »Lanđin«, uz pomoć supruga Ivana, sina Benjamina, ali i svojih roditelja, Marije i Ive Bačinića koji pomažu pri ostvarenju njezinih snova, žena je koja nema ni minute mira, piše Zadarski list.

Svoju je avanturu počela uz supruga, sa svega 200 pomidora da bi se ta brojka prvo popela, na tisuću pa na tri tisuće, a danas broje pet tisuća sadnica.

– Nakon toga smo počeli držati štandove, u Ždrelcu i u Tkonu, a prodajemo sve i na kućnom pragu. Onda sam paralelno s tim počela i drugo povrće saditi, počela je Rozalinda.

Imaju hektar maslina i hektar povrća. Sve što proizvedu, prodaju. Na ideju o ponudi svoje hrane organiziranim grupama došli su na jednom putovanju. Posjetili su prijateljicu u San Vincenzu, vidjeli nešto drugačiji koncept – spremanje vlastitih proizvoda za određeni broj gostiju koji se unaprijed najave. Tu su dobili želju da i sami nešto takvo isprobaju.

Život Rozalinde Banić daleko je od uobičajenog. S neiscrpnom energijom i ljubavlju prema svemu što radi, ova otočka žena pokazuje da se uz strast i predanost granice pomiču. U njezinim rukama, svaki proizvod postaje priča – o obitelji, zemlji i tradicijama otoka Pašmana.

– Odlučili smo dio vrta, koji nam je vrlo blizu kuće i gdje su nam plastenici, pretvoriti u vanjsku kuhinju s velikim stolom na kojem ćemo servirati naše delicije koji će biti pod pokretnom tendom, pojašnjava Rozalindin suprug Ivan te dodaje da će gosti, ako žele, i sami moći sudjelovati u branju povrća i voća za objed.

A na svojoj trpezi nude bogatstvo dalmatinske spize – od domaćeg voća i povrća poput naranči, magunja, šipka i mendula do friške ribe koje sin Benjamin uhvati svakodnevno i ribljih pašteta koje prave od vlastitog ulova, teglica punih ukiseljenih proizvoda, poput čili papričica i motra. Posebno mjesto u ponudi zauzimaju domaći likeri koje Rozalinda izrađuje sa strašću od biljaka koje rastu isključivo na otoku. U njenoj kolekciji naći će se likeri od kadulje, mirte, masline, višnje, šipka, te jedinstveni mediteranski liker. Tu je i njezina »Zimska priča«, spoj otočkih aroma poput kumkvata, mente, naranče, šipka i mandarine, a gosti će moći uživati i u vrhunskom domaćem maslinovom ulju, bijelom i crnom vinu te rakijama. Sve s potpisom ove simpatične otočanke.

– Uz to nudit ćemo i domaće suhomesnate proizvode – kobasice i pršut. Svake godine odlazimo u Slavoniju i tamo ih pravimo. Naravno, bit će i naš sir, njega volimo staviti u ulje i ponuditi ga tako gostima. Za desert domaći kolači i naši džemovi, naglasila je Rozalinda dodajući kako će uz to sve nuditi i vlastito maslinovo ulje, domaće bijelo i crno vino te naravno njene preukusne likere koje, poput čajeva i rakija, osim voća, pravi od bilja koje isključivo rastu na otoku.

Njezin OPG zaista igra ključnu ulogu u očuvanju tradicionalnog načina života na otoku Pašmanu, nudeći autentične domaće proizvode i ekološki uzgojenu hranu koja povezuje lokalnu zajednicu s gostima te podiže turističku ponudu mjesta.

Nastavi čitati

Najčitanije