Pišite nam

Poslovno

Rozalinda Banić iz Kraja Uzorna hrvatska seoska žena za Zadarsku županiju

Prije

-

Rozalinda Banić

Rozalinda Banić iz Kraja predstavljat će Zadarsku županiju na 21. izboru Najuzornije hrvatske seoske žene. Izbor će se održati 17. listopada 2020. u Općini Pitomača u Virovitičko-podravskoj županiji.

Rozalindu, vlasnicu OPG-a Lanđin, dobitnicu 12 oznaka kvalitete Hrvatski otočni proizvod na likere, rakije i druge izvorne otočne delicije, nominirala je Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Zadarske županije.

Neizmjerno sam ponosna što mogu predstavljati moj Kraj, otok Pašman i Zadarsku županiju. To je priznanje mom radu i cijeloj mojoj obitelji za dugogodišnju poljoprivrednu proizvodnju, za rad na zemlji i život od zemlje, kazala je Rozalinda.

Rozalinda Banić, inače i nositeljica certifikata za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, bavi se maslinarstvom, vinogradarstvom i uzgojem rajčica, krumpira, paprika, luka, tikvica, krastavaca, raznih presadnica, sakuplja ljekovito i aromatično bilje. Uz formalno ugostiteljsko obrazovanje, završila je nekoliko tečajeva i škola, za ribara, povrćara, ovčara i tečaj ljekovitog bilja. Vlasnica je obrta i obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Na imanju ima 20 ovaca, posjeduje brod i ide u ribolov, a u sklopu OPG-a bavi se iznajmljivanjem apartmana i tzv. robinzonskim turizmom.

Udana je i majka dvoje djece, obrađuje dva hektara zemlje, od čega je polovica u obiteljskom vlasništvu. Na zemlji rade tri generacije Banićevih i, ističe, ne žale se jer su shvatili da se može živjeti i uspjeti jedino od vlastita rada.

Izvor: Naši Školji i Zadarski list

Nastavi čitati

Najčitanije