Pišite nam

Vijesti

Općina Pašman dobila najvišu ocjenu za proračunsku transparentnost

Prije

-

Transparentnost općinskog proračuna

Institut za javne financije od 2015. godine analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, a posljednje istraživanje provedeno je u razdobljima studeni-prosinac 2019. i veljača-ožujak-travanj 2020.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostaloga, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Mjerena provjerom objave pet ključnih proračunskih dokumenata, prosječna se proračunska transparentnost lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava.

U šest ciklusa istraživanja, porasla je sa 1,8 na 4,1, no taj vrlo dobar prosjek i dalje prikriva popriličnu raznolikost razine proračunske transparentnosti.

Općina Pašman ove je godine prvi put dobila najvišu ocjenu – 5, kao i susjedna Općina Tkon te Općina Preko. Općina Kali dobila je ocjenu 4, a općine Kukljica i Sali – 3.

U Institutu za javne financije ističu kako ohrabruje što je oko 40 posto lokalnih jedinica zadržalo najvišu razinu transparentnosti, a oko 30 posto ih je objavilo više dokumenata nego u prethodnom ciklusu. Općine Pašman, Prgomet, Privlaka (iz Vukovarskosrijemske županije) i Zmijavci čak su s nule skočile na peticu, a grad Otok i općine Budinščina, Ferdinandovac, Gradište i Podcrkavlje s jedinice na peticu.

Ovogodišnji prosjek županija iznosi 4,9, gradova 4,3, općina 3,8, a cijelo izvješće Instituta za javne financije možete pročitati OVDJE:

http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/119.pdf

Nastavi čitati

Najčitanije