Pišite nam

Vijesti

Pašmanski turizam imun na koronavirus

Prije

-

Turizam Pašman

Općina Pašman ove je godine ostvarila izvanredne turističke rezultate s obzirom na situaciju s koronakrizom, piše Zadarski list.

U sasvim drugačijoj sezoni od proteklih odlični rezultati iz lipnja i srpnja preslikali su se i na kolovoz bez obzira na sve otežane okolnosti koje su se dogodile zbog stavljanja Hrvatske na crvene liste glavnih tržišta, kazala je Petra Perinović, direktorica TZO Pašman.

Ovog je kolovoza ostvareno 8.772 dolaska što je 94 posto u usporedbi s kolovozom 2019. i ostvareno je 127.970 noćenja, što je 91 posto od istog mjeseca prošle godine.

Kad se sjetim proljeća, predviđanja nisu bila dobra, a na području koje pokriva Općina Pašman turista je skoro kao protekle godine. Naime, od 1. siječnja 2020. do 31. kolovoza 2020. bilo je 24.035 dolaska ili 95,25 posto u usporedbi s prošlogodišnjih prvih osam mjeseci. Noćenja je bilo 301.829 ili 95,22 posto u usporedbi s 2019., istaknula je Perinović i dodaje kako se gosti na Pašmanu osjećaju sigurno, neki čak sigurnije nego kod kuće što je zaista pozitivna slika.

Sama je sezona prošla mirnije nego što je uobičajeno, zbog toga što nije bilo brojnih i velikih ljetnih fešti, koncerata, manifestacija, predstava i ostalih sličnih događanja. Ove godine je stoga naglasak bio na istraživanju, upoznavanju novoga, rekreaciji i športu.

Aktivni turizam kao oslonac razvoja otoka

Pašmanski načelnik Krešimir Ćosić ističe kako se na Pašmanu otvaraju velike mogućnosti za aktivnosti uz more i na moru, zatim i za niz aktivnosti koje se mogu provoditi na obali i u zaobalju kao što je biciklizam, pješačenje, trekking, nordijsko hodanje, škraping, jedrenje, ribolov i slično.

Ove godine biciklističke staze su bile pune, kako rekreativne tako i brdske. Pašman je djelom europske biciklističke staze EuroVelo 8 koja prolazi kroz Hrvatsku te smo izuzetno ponosni na tu činjenicu. A osim po cikloturizmu turisti nas prepoznaju i po pustolovnom i športskom turizmu te se ti proizvodi nastavljaju razvijati i inovirati kako bi ih se ukomponiralo u sve ostale proizvode otoka, dodaje Ćosić.

Razmišljajući o budućnosti otoka i njegovih mještana, Ćosić navodi kako turistički razvoj nastoji podržati gospodarsku vitalnost, konkurentnost lokalnih tvrtki i lokalnog gospodarstva, daje poticaj lokalnim tvrtkama kako bi nastavile suradnju u promociji turizma s dugoročnim ciljevima. U zajedništvu subjekta koji su izravno ili neizravno vezani za turistički razvoj, cilj je pozicionirati otok Pašman kao otok tradicije i očuvanosti prirode, doživljaja i aktivnog turizma.

Nastavi čitati

Najčitanije