Pišite nam

Zdravlje

Danas akcija darivanja krvi u Tkonu – daruj krv i spasi 3 života!

Prije

-

Darivanje krvi Tkon

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi Aktiva Otok Pašman održati će se danas 23. rujna 2021. godine u trajanju od 17-19 sati u Kulturnom domu u Tkonu (iznad restorana Sovinje). Po završetku akcije biti će organiziran zahvalni obrok.

Crveni Križ Biograd na Moru, zbog trenutno smanjenih zaliha krvi, poziva sve dobrovoljne darivatelje otoka kao i one koji to mogu postati da se danas pridruže ovoj dobrovoljnoj akciji jer je svaka doza krvi od životne važnosti. Postanite naši heroji i heroji ljudi čiju su životi u opasnosti, poručuju iz Crvenog Križa.

Kako je GDCK Biograd na Moru dobio povećani broj upita vezanih za cjepiva prenosimo njihovo pojašnjenje:

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19:

A. Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V):

• odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).

• odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

B. Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac):

• odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja

C. Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene:

• odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja

Nastavi čitati

Najčitanije