Pišite nam

Vijesti

Arheološko nalazište iz rimskog doba zaustavilo radove na proširenju groblja u mjestu Pašman

Prije

-

Proširenje groblja

S obzirom da se radi o području za koje postoje zapisi o rimskim vilama iz 5. stoljeća, Općina Pašman je imala obavezu angažirati arheološki nadzor iskopa

Odmah prilikom prvih iskopa pronađeni su stari zidovi koji, po tvrdnjama arheologa, datiraju upravo iz 5. stoljeća. Na teren su izašli predstavnici Konzervatorskog odjela u Zadru s kojima je dogovorena obustava izgradnje groblja.

Arheološka ispitivanja, koja provodi tvrtka Arheolog d.o.o., započela su 10. studenog i izvode se na površini od 114 m2. Za sad se pretpostavlja da bi se dozvola za nastavak gradnje grobnica mogla dobiti nakon završetka ispitivanja koja bi trebala trajati 2 do 3 tjedna.

To znači da će Općina Pašman za početak izgraditi samo 11 grobnica za korisnike koji su potpisali predugovore sa Općinom. Nastavak izgradnje svih grobnica predviđenih u projektu proširenja groblja ovisit će o daljnjem arheološkom istraživanju.

Vezano za privremenu obustavu radova kontaktirali smo i Općinu Pašman gdje smo dobili i mišljenje načelnika Krešimira Ćosića.

– Neugodno smo iznenađeni sa obustavom radova, ali nažalost ne možemo nastaviti bez istraživanja. Napravit ćemo sve kako bi se osigurale grobnice za 11 korisnika s kojima smo potpisali ugovore i od kojih su neki već izvršili uplatu, a nakon toga ćemo nastaviti sa izgradnjom kompletnog projekta ukoliko dobijemo zeleno svijetlo od nadležnog konzervatorskog ureda. Napominjem kako je po zakonu Općina Pašman dužna platiti arheološko istraživanje koje se trenutno provodi i čiji iznos prelazi 10% ukupne planirane investicije proširenja groblja, rekao je Ćosić.

Nastavi čitati

Najčitanije