Pišite nam

Vijesti

Unatoč velikoj suši sve pašmanske uljare uskoro u pogonu

Prije

-

Maslina

Usprkos ovogodišnjoj velikoj suši sve četiri pašmanske uljare ovih dana otvaraju svoja vrata, a neke od njih su već započele s radom

Vlasnici uljara, koji su donedavno bili u strahu da berba ove godine neće biti dobra zbog velike ovogodišnje suše, sad optimistično predviđaju da će količina maslina biti veća za 30 do 50 posto u usporedbi sa prošlom godinom.

U svim uljarama se slažu da je prošla godina bila jako loša – masline su „plaćale“ 13 do 14 posto, što je dosta slabije u usporedbi sa prethodnim godinama.

Uljara u Dobropoljani najranije je otvorila svoja vrata (3. listopada), a tri dana kasnije s radom je započela i uljara u Kraju. Uskoro s radom započinju i uljare u Mrljanama (13. listopada) i Banju (17. listopada). Sve navedene uljare proizvodnju ulja obavljaju tehnikom hladne centrifuge.

I ove godine Ministarstvo poljoprivrede provodi praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) u devet maslinarskih područja RH, piše Savjetodavna.hr.

Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatske je sljedeće: nakon suše došla je dugo iščekivana kiša i popravila stanje u već pomalo iscrpljenim maslinicima.

Maslina se oporavlja od suše i očekuje se period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve masline, koje su patile od suše, brzo će upijati vodu, tako da će samo na izgled situacija biti zadovoljavajuća. Kod tih maslina upitno je stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja.

U priloženoj tablici maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline, koji će im pomoći pri donošenju odluke kada je optimalno vrijeme za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.

Tablica – Rezultati NIR analize plodova maslina s 9 maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 07. do 28. rujna 2020.

Nastavi čitati

Najčitanije