Pišite nam

Vijesti

Sufinanciranje obnovljivih izvora energije: prijaviti se mogu i privatni iznajmljivači

U četvrtak, 21. travnja u Preku možete pogledati otvorenu informativnu prezentaciju o solarnim elektranama po principu ključ u ruke

Prije

-

Obnovljivi izvori energije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je krajem ožujka ove godine objavio Javni poziv za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. Budžet poziva je 100 milijuna kuna, a sa zaprimanjem prijava će se krenuti 25. travnja od 9 sati.

Poziv Fonda otvoren je za jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatne iznajmljivače, kao i za samostalne djelatnosti te ostale pravne subjekte, osim udruga. Prijaviti se mogu i suvlasnici višestambenih zgrada putem svojih upravitelja, ali i vjerske zajednice. Pojedini korisnik će uspješnom prijavom za svoj projekt moći osigurati najviše do 1.4 milijuna kuna.

Korisnicima će za nabavu i ugradnju sustava na jednoj ili više lokacija na raspolaganju biti 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o statusu lokacije na kojoj se provodi projekt. Sustavi za koje je moguće dobiti sufinanciranje su dizalice topline, sunčani toplinski kolektori korisnog djelovanja najmanje 70%, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi korisnog djelovanja najmanje 87% te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju. Elektrane se sufinanciraju u izoliranom (off-grid) ili u mrežnom pogonu.

U četvrtak, 21.4. u POU Dom na žalu u Preku s početkom u 18 sati možete pogledati otvorenu informativnu prezentaciju o solarnim elektranama po principu ključ u ruke.

Osim za ugradnju sustava, korisnici sredstva mogu dobiti i za izradu glavnog projekta, koji je jedan od obveznih dokumenata za sve planirane mjere, bez obzira na instalirane nazivne snage sustava. Za projekt je moguće dobiti do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24.9.2020. godine.

Kako je riječ o kompleksnim projektima, kvaliteta njihovog postavljanja izuzetno je važna i za sigurnost i za ispravan rad sustava. Upravo zato se uz opremu i projektiranje sufinancira i provedba stručnog nadzora i to s do 40%, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji.

Zainteresirani korisnici trebaju na vrijeme pripremiti svu potrebnu dokumentaciju te ju poslati preporučenom poštom ili osobno donijeti u prijamni ured Fonda od 25.travnja od 9 sati. Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava.

Nastavi čitati

Najčitanije