Pišite nam

Vijesti

Od danas zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru

Prije

-

Vatra

U razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada na području Zadarske županije zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima, a za izazivanje požara propisane su velike kazne

U sljedećih pet mjeseci poseban naglasak je stavljen na zabranu spaljivanja suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja i šikare, papira, smeća i otpadaka, pravljenja improviziranih roštilja,  logorskih vatri i slično. Također je zabranjeno bacanje šibica, opušaka, zapaljivih tvari ili vršenje drugih radnji koje mogu izazvati požar na otvorenim površinama.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Pašman je kao i uvijek spremno za protupožarnu sezonu. Kako doznajemo od predsjednika DVD-a Pašman Antonija Bobića, društvo broji 36 člana, od kojih su 24 operativna vatrogasca. DVD Pašman je dobro opremljen s time da se svake godine, u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima, oprema obnavlja i nadopunjuje. Ove godine su svoju opremu dopunili novim kamionom na koju su prebacili već postojeću pumpu i cisternu, a osim novog kamiona vatrogasci imaju na raspolaganje još tri protupožarna vozila.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova vezano uz protupožarnu sezonu poručuju da savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu, smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji kao rezultat mogu imati tragične posljedice.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna.

Također, propisana je i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe koje ne prijave nastanak požara i ne dostave sve informacije o požaru.

Istim Zakonom, za pravnu osobu koja propustom izazove požar, predviđena je kazna od 15.000 do 150.000 kuna, a za odgovornu fizičku osobu kazna od 2.000 do 15.000 kuna.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

U slučaju izbijanja požara treba odmah nazvati vatrogasce na broj 193 ili broj 112.

Nastavi čitati

Najčitanije