Pišite nam

Vijesti

Od 1. srpnja Čistoća kreće s postavljanjem čipova na spremnike za miješani komunalni otpad

Prije

-

Čistoća čipiranje

Uz spremnike za miješani komunalni otpad uskoro će se na području općine Pašman početi dijeliti i spremnici za reciklabilni otpad

Čistoća d.o.o. obavijestila je svoje korisnike na području općine Pašman da od četvrtka, 1. srpnja će započeti s postavljanjem RFID transpondera, odnosno čipova, na zelene spremnike za miješani komunalni otpad.

Čip će biti postavljen na zeleni spremnik te će omogućiti da se u trenutku pražnjenja spremnika zabilježi točan datum i vrijeme pražnjenja te pozicija pražnjenog spremnika. Na taj način će se znati tko stvara koliko otpada, a prema tome će se izračunavati i cijena odvoza otpada. Naime, svaki korisnik plaćat će osnovni dio računa koji će biti fiksni te varijabilni dio računa koji će ovisiti o broju pražnjenja.

Kako saznajemo iz Čistoće, postavljanje čipova na području cijele općine Pašman trebalo bi biti završeno do kraja srpnja, a djelatnici Čistoće počet će u mjestu Ždrelac te će kontinuirano nastaviti prema mjestu Kraj.

Iz Čistoće upozoravaju da se spremnici bez čipova neće prazniti. Ako djelatnici Čistoće korisnika ne zateknu kući, ostaviti će se obavijest i telefonski broj na koji se korisnik može naknadno javiti te dogovoriti vrijeme postavljanja čipa.

Iz Općine Pašman također saznajemo da se priprema i plan raspodjele spremnika za reciklabilni otpad na području općine. Kako smo već na našem portalu javljali, Općina Pašman je u suradnji s Čistoćom d.o.o. nabavila 1600 spremnika u koje će se odlagati različiti reciklabilni otpad kao što je plastika, metal, papir, staklo te druge vrste otpada namijenjene recikliranju (otpadni tekstil, otpadno drvo i sl.). U njih se ne smije odlagati EE otpad (električni i elektronički uređaji), opasni, glomazni, građevinski i tekući otpad.

Spremnici će zamijeniti plastične vrećice koje se trenutno koriste za skupljanje otpadnog papira i otpadne plastike. Skupljeni reciklabilni otpad djelatnici Čistoće naknadno će razvrstavati u svojim pogonima. Cilj projekta je što više smanjiti količine miješanog otpada, što u konačnici znači i manje račune za korisnike jer se korištenje spremnika za reciklabilni otpad ne naplaćuje.

Nastavi čitati

Najčitanije