Pišite nam

Kultura

Muzej ribarskih priča – očuvanje tradicije ribarstva, drvene brodogradnje i pomorstva otoka Pašmana

Svi stanovnici otoka darovanjem svojih predmeta mogu sudjelovati u očuvanju baštine svojih mjesta i naselja

Prije

-

Osnovni cilj projekta „Rekonstrukcija i opremanje interpretacijskog centra ribarstva u Ždrelcu“ je na inovativni način iskoristiti postojeći objekt i stvoriti dodatnu kulturno-turističku ponudu s ciljem očuvanja lokalne tradicije, kulturne vrijednosti i podizanja svijesti o lokalnom području te o njegovoj povezanosti s ribarstvom. Projekt se financira iznosom od 1,7 milijuna kuna sredstvima EU fondova putem natječaja FLAG „Lostura“, Mjera 3.1. „Stvaranje turističkih sadržaja povezanih s ribarstvom“.

Sam naziv Interpretacijskog centra – Muzej ribarskih priča – upućuje na to da se stavlja u fokus nematerijalna baština. Formiranjem stalnog postava, kroz priču o svakom izloženom predmetu, posjetitelju se prezentira ribarski alat, direktno se doprinosi promociji ribarske baštine ovog kraja, a inovativnom prezentacijom kroz postavljanje multimedijalne opreme promovira se kulturna i prirodna baština područja.

Losnar, osti i kunjkara su samo neki od već prikupljenih predmeta koji će naći mjesto u muzeju

Na otoku Pašmanu koji je u smislu ribarstva, drvene brodogradnje i pomorstva jedinstvena cjelina postoji duga zajednička tradicija koju je potrebno očuvati i njegovati putem organiziranih posjeta interpretacijskom centru iz zemlje i inozemstva.

Za potrebe opremanja novog centra Općina Pašman je pokrenula prikupljanje starih ribarskih alata, dokumentacije, fotografija i starih predmeta vezanih za pomorstvo i ribarstvo. Posebna pozornost se daje jednostavnim i tradicionalnim ribarskim alatima, a prikupljeni predmeti se mogu dati u trajno vlasništvo ili posudbu.

Prikupljena dokumentacija će se pažljivo sačuvati i izložiti u postavi muzeja

Svi zainteresirani se mogu pridružiti u prikupljanju izložbene građe, a darovani predmeti koji će naći odgovarajuće mjesto u Interpretacijskom centru mogu biti:

  • alati za ribolov (osti, vrše, mreže, ferali, kunjkare…),
  • makete ribarskih alata, ribarica i ribarskih brodica,
  • brodograđevni alati, makete i dijelovi broda,
  • stare fotografije ribara, ribarskih alata i života na otoku,
  • fotografije ribarskih brodova i brodica,
  • ostala dokumentacija (ugovori, testamenti, ribarske dozvole i ribarske priče).

Predmeti se mogu donijeti u prostorije Turističke zajednice Općine Pašman ili će ih na vaš poziv osobno preuzeti kontakt osobe: Bartol Bobić, Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica, broj mobitela 098 942 0449 ili direktorica TZ Općine Pašman Petra Perinović, broj telefona 023/260-155, email info@pasman.hr.


Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita donirao je muzeju svičalo (svitlilo), vrijedan artefakt koji se koristio na području otoka Pašmana.

Foto: Vjekoslav Tičina

Svitlilo, svićalo ili svijećnjak na lučevinu, kako se popularno naziva ovaj alat, željezna je rešetka koja se kroz povijest koristila za noćni ribolov ostima i za hvatanje male plave ribe, a u upotrebi je bio do prije 150 godina nakon čega su ga zamijenile petrolejske i acetilenske svjetiljke.
Kako navodi Vjekoslav Tičina iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo ovaj alat se postavljao na provu, na prednji dio malog broda tako da je istaknuto iznad mora, a na njega su se stavljale borove grane bogate smolom. Grane su se palile kako bi svjetlost privukla ribu. To je bio prvi način na koji se proizvodilo svjetlo za lov na sitnu plavu ribu.

Nastavi čitati

Najčitanije